Publicerade artiklar

Debattartikel i NT 2011-12-24

Hamnområdet i Lindö måste fredas

Stadsbyggnadskontorets idéer går ut på att bygga igen hamnen med bostäder och på så sätt förstöra boendemiljön och en stor del av möjligheterna till rekreation, fritidsaktiviteter och avkoppling. Det skriver Olle Felten, Lindö.

Kommunens iver att bygga sönder Lindös struktur och boendemiljö verkar inte ha några gränser. Förslaget att bygga igen mer än halva hamnområdet med hyreshus på upp till åtta våningar, måste anses vara ett av de mest verklighetsfrånvända förslag som stadsingenjörerna krystat fram. Dessa planer måste stoppas. Hamnområdet i Lindö måste fredas från dylika idéer från klåfingriga politiker och tjänstemän som inte vare sig kan eller vill sätta sig in i hur vi vanliga dödliga tänker och tycker. I stället måste det till en upprustning och utveckling av hamnområdets rekreationspotential, Lindö hamnpark.

Stadsbyggnadskontorets idéer går ut på att bygga igen hamnen med bostäder och på så sätt förstöra boendemiljön och en stor del av möjligheterna till rekreation, fritidsaktiviteter och avkoppling, inte bara för oss i Lindö, Berga och Marby, utan för alla Norrköpingsbor.

Ett medborgarförslag till en alternativ inriktning på planprogrammet för Lindö småbåtshamn (Lindö 2:1) är under utarbetande och kommer att presenteras inom kort. Förslaget kallas Lindö hamnpark och bygger på följande idéer: * Ingen bostadsbebyggelse i området som begränsas av Hamnen - Pampusvägen - Bråviksvägen - Fotbollsplanen.

* Ny bostadsbebyggelse ska endast tillåtas 
i form av villor, radhus och ett område med servicelägenheter för äldre på området vid de gamla fotbollsplanerna (gräsplanerna).

* Max bygghöjd på ny bebyggelse ska vara ett till två plan. Ju närmare vattnet desto lägre hus.

* Utveckla hamnområdet till vad vi kallar Lindö hamnpark. Ett område för rekreation och olika fritidsverksamheter, restauranger med mera.

* Låt båtklubbarnas verksamhet utvecklas på nuvarande områden, eller som ett gemensamt Båtsportens hus, om klubbarna själva vill det.

* Utveckla möjligheterna till friluftsaktiviteter såsom bad, boule, beach-volley, tennis, utomhusträning, frisbee, grillplatser från den södra hamnarmen och bort mot Abborreberg.

* Fräscha upp hela hamnområdet med kajer, restaurang, sjöbodar och annat som främjar ovanstående syfte. Förläng strandpromenaden ända upp till Abborreberg.

 

OLLE FELTEN

Reportage i Folkbladet 2012-01-04


Foto: Niclas Sandberg

Lindöborna upprörs av åttavåningshus

NORRKÖPING

"Stoppa höghusen i Lindö!"

Med det uppropet går Lindöborna nu till motangrepp mot Norrköpings kommun och dess planer på höghus i småbåtshamnen.

- Det talas till och med om ett åttavåningshus i småbåtshamnen. ett så kallat landmärke, och det är vi helt och hållet negativa till, säger Olle Felten från Lindö Villaägareförening.

Men är ni inte lite sent ute med protesterna, eftersom Norrköpings kommun är nära beslut om nybyggnation i hamnparken?

- Vi är medvetna om att de här protesterna kommer "fem i tolv", men vi anser inte att de kommer försent, säger Hans Nolér från föreningens styrelse.

- Utan vill bara kommunen ta sig tid att lyssna på oss och vårt nya, egna förslag, så hinner med återremittera ärendet och ta sig en grundlig titt på vårt motförslag, innan man går till beslut.

- Och vi har sammankallat allmänheten till ett stort informationsmöte i Bråviksskolans matsal på kvällen den 12 januari, säger Olle Felten. Dit är alla välkomna, såväl Lindöbor som andra intresserade och givetvis även kommunens tjänstemän och politiker.

Men det är väl så att kommunstyrelsen i Norrköping, tänker ta beslut om hamnparkens utbyggnad i Lindö redan vid mötet den 9 januari, det vill säga innan ert informationsmöte?

- Utbyggnadsförslaget ska behandlas på kommunstyrelsen, säger Olle Felten, men inga beslut tas där, utan besluten tas i kommunfullmäktige och där kommer Lindöärendet upp på mötet den 30 januari.

- Men vi hoppas alltså att kommunstyrelsen tar till sig våra protester och själva stoppar ärendet redan den 9 januari, säger Olle Felten, för att de själva ska hinna titta närmare på vårt medborgarförslag, som redan 300 Lindöbor skrivit under att de stödjer. Så vi har redan en stor opinion med oss.

Läs mer i papperstidningen

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

03.09 | 10:16

Detta förslag verkar så korkat att man börjar undra om det inte förekommer lite "förmåner" till dom som bestämmer? Tycker synd om alla lindöbor

...
23.01 | 16:39

Det stora problemet är att man bygger på platser som har en stark rekreativ karaktär, som är viktiga för allmänheten. Vi behöver fler sådana platser, inte färre

...
21.01 | 18:47

Det är hemskt med alla förbudskyltar. Har bostadsrättsföreningen xenofobi, eller?

Detaljplaner med mycket kvartersmark tränger ute allmänheten.

...
12.12 | 17:04

Hur ser och bedömer Naturvårdsverket
- strandskyddet och
- Kommunens förslag att gräva ner giftet?
Vilken inverkan har detta på badet?

...
Du gillar den här sidan